Döntéshozatal és az elme öröme

Gyakran mások hatására változtatunk meggyőződésünkön és hozunk más döntést. Ezt a társadalmi magatartást konformitásnak, alkalmazkodásnak nevezzük, és megmagyarázza magatartásunk különböző összetevőit, a választásokon való szavazástól kezdve a tizenévesek közötti divatirányzatokig.

Az alábbi cikk szerint – „Az agykutatás a közelmúltban jól informált a társadalmi befolyás rövid távú hatásairól a döntéshozatalban. Ha választásunk egybeesik a számunkra fontos emberek nézőpontjával, ez a döntés megerősödik az agy öröm-központjaiban, amelyek részt vesznek a nagyobb ’dopaminergic’ [dopamin felszabadítási vagy neurotranszmitterként való bevonási – szerk.] rendszerében, amely felelős a tanulásért, a motoros aktivitásért és sok más funkcióért. Ezzel ellentétben, ha másokkal nem értenek egyet, az agy azt jelzi, hogy ‘hibát’ követtek el, és ezzel alkalmazkodási igényt vált ki.„Érdekes, hogy egy olyan terület, mint a felső parietális kéreg – az agy azon területe, amely felelős az emlékek visszakereséséért – részt vesz a csoporttal fennálló múltbeli nézeteltérések jelének kódolásában.”

Az elme öröme nem csak akkor jelenik meg, amikor mások véleménye egyezik a miénkkel. Az összehangolódás ténye maga, ami az összetartozás külön örömével is megajándékozza azokat, akik egy hullámhosszon vannak.

Ez pedig oda-vissza működik. Ha megteremtjük az azonos hullámhosszt, az egyetértés könnyebben és gyorsabban tud megjelenni. Alaptermészetünknél fogva törekszünk az egymással való harmóniára, mégis az ellenérzések mintái (e kutatás szerint) megmaradnak bennünk.

Fejlesztésünkkel (Team Flow rendszer) emlékeztetni és mentálisan tanítani tudjuk az alanyokat az egyetértés hullámhosszára. Így javulnak a társas kapcsolatok, hatékonyabbá válnak a közösen végzett tevékenységek.

Friss hírek

Team Flow a világ körül

Team Flow a világ körül

2021. elején cégünket beválasztották a Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett Smart Hungary utazókiállítás résztvevői közé.

További hírek